
-
- Köp Gym och träningsutrustning online.
- Snabba leveranser & Fri Frakt.
- Gym och träningsutrustning
- 30 dagars ångerrätt
- Leveranstid 4 – 8 arbetsdagar.
Gym och träningsutrustning finns online. Snabbt. Tryggt. Säkert.
TRÄNINGSUTRUSTNING SOM ALLA HAR RÅD MED
Gorilla Sports grundades 2005 med visionen att tillhandahålla professionell sport- och träningsutrustning som alla har råd med. Vi lägger stor vikt vid kvalitet och hållbarhet samtidigt som vi erbjuder låga priser genom egen tillverkning av den övervägande delen av produkterna.
Vårt mål är att hjälpa dig att må bättre genom din träning, vare sig du går till gymmet eller tränar hemma med Gorilla Sports.
Hos oss hittar du träningsredskapen du behöver för att etablera det perfekta hemmagymmet. Vare sig du letar efter en träningsbänk, en skivstång, kettlebells, yogamatta, viktskivor eller ett komplett hantel set kommer du hitta det i vår webshop.
Häng på trenden och börja träna nu. Vi har allt för att göra din lägenhet till ett mini gym eller din källare till ett professionellt privatgym. Att träna och må bra samtidigt som du får en vältränad kropp och bättre uthållighet är snart ett faktum med Gorilla Sports.
Köp Gym och träningsutrustning online
Finns det något som sätter stämning så mycket som gymgolv? Tänk dig en lokal med en sliten plastmatta som täcker hela golvet i lokalen. Du har ställt in gymutrustning, har ljudsystemet och speglarna på plats och tänkte att det skulle räcka för att skapa gymkänslan.
Visst syns det vad det ska efterlikna men inte tusan ger det den rätta känslan av gym och träningslokal.
Nej, vi vet inte med dig, men för oss är gymgolvet en viktig detalj för att sätta prägeln och med det tom höja motivationen till att utföra bra träningspass.
Sen fyller ju gymgolv faktiskt ytterligare en funktion också. Under passen så är det lätt att viktskivor, hantlar, kettlebells och dylikt hamnar på golvet, antingen när du vilar mellan seten eller mellan övningar och då kan det vara fördelaktigt att ha något som skyddar både utrustning och originalgolv.
De olika typerna av golv i vårt sortiment varierar och för hemmagymmet kan det av olika anledningar vara bra att enkelt kunna ta bort golvet, kunna utöka golvet eller bara ha träningsgolv där du vet att du behöver.
Golven vi har finns i olika varianter där vi har två olika paket i mjukare golv, ett paket med hård gummiyta och två paket med lite tjockare hårdgummi rakt igenom.
Kabelmaskin är ett bra alternativ för dig som är ny till gymmet och vill börja med lättare övningar alternativt för dig som är erfaren och vill komplettera din träning med kabelövningar.
Att träna med kabelmaskin skiljer sig en hel del från att träna med fria vikter som skivstång, hantlar eller kettlebell. För att träna i kabelmaskin håller du i ett enhands handtag, tricepsrep eller i en stång och allt som oftast har du själva vikten framför dig vilket gör det väldigt kontrollerat. Detta jämfört med träning med just fria vikter då du istället för att ha vikten framför dig har vikten på dig vilket gör det lite mer komplext. Just därför är också träning i kabelmaskin en bra utrustning att börja med om du känner dig osäker och inte har någon som kan hjälpa dig med tekniken i övningar med fria vikter.
Är du intresserad av att köpa latsdragsmaskin? Då har du hittat rätt.
Våra latsdragsmaskiner är anpassade för viktskivor med håldiameter på 31mm och för dig med viktskivor med håldiameter på 51mm finns det adapter att köpa till. Läs mer om detta längre ner i texten.
KÖPA LATSDRAGSMASKIN
Att tänka på vid köp av latsdragsmaskin:
Höjden
Viktmagasinet
Höjden, det säger sig självt, det är viktigt att den får plats och att takhöjden räcker till i det rum du tänkt ha ditt gym.
Tänk också på att själva ramen/stationen kan ha en höjd och att det sen är hjul som kablarna går i som kan sticka upp något och med det göra din latsdragsmaskin ännu högre än ramen. Det har lurat många och det kommer det fortsatt göra, det viktigaste för oss är naturligtvis att du som köper en latsdragsmaskin från oss är medveten om det. Vi vill ju att du ska kunna börja träna med din latsdragsmaskin så snart som möjligt utan oväntade problem.
I vårt sortiment finns ett stort utbud av träningsbänkar för dig och ditt hemmagym. Vi har alla typer av träningsbänkar och däribland rak träningsbänk, ställbar/justerbar träningsbänk och även hopfällbar träningsbänk.
KÖPA TRÄNINGSBÄNK
När du ska välja träningsbänk att köpa hem är det bra att tänka på om bänken enbart ska vara rak eller om ryggstödet ska kunna gå att justera och i så fall vilka vinklar du vill kunna justera mellan.
Det går givetvis att träna fler olika övningar och framförallt i olika vinklar med en ställbar träningsbänk som tex:
Sned bänkpress/hantelpress
Axelpress med ryggstöd
Liggande hantelrodd/stångrodd
Hantelflyes för axlar liggandes med sidan mot ryggstödet
Liggande hantelflyes för baksida axlar
Därför är den också att föredra för de allra flesta hemmagymmen. Men en rak träningsbänk har sina fördelar den med, bara en sån sak som att den allt som oftast tål högre belastning gör den till ett mycket bra alternativ. Utöver funktionalitet som belastning och att den raka bänken efterliknar den vid utförandet av bänkpress är det mest smaksaker som gör att en rak träningsbänk kan anses bättre eller sämre än en ställbar. Det är ju faktiskt så att du kan träna alla övningar som du kan göra på en rak bänk på en ställbar bänk. Men för att nämna några detaljer så har en rak bänk en dyna istället för att vara uppdelad i två vilket är skönt vid utförande av diverse övningar, oftast mer stabila, mer tåliga och raka är allt som oftast billigare.
En annan detalj att fundera på vid köp av träningsbänk är höjden på träningsbänken då det är viktigt att din träningsbänk passar dig och vad du är van vid och dessutom höjden på skivstångsställningen du ska använda med träningsbänken. I många fall kan det räcka med en träningsbänk och några lättare vikter tex hantlar för att få till ett bra träningspass men vanligt är att köpa träningsbänk med skivstångsställning.
Har du lite utrymme hemma kan en träningsbänk som är hopfällbar vara ett alternativ så att du kan ställa undan den och vikterna när du är klar med din träning. Här ett exempel på hopfällbar träningsbänk – Bänkpress Hopfällbar.
Utöver fristående träningsbänkar har vi även träningsbänkar som sitter ihop med en skivstångsställning och de kallas, såklart, bänkpressar.
Fördelen med bänkpressar är att de är en enhet och blir med det, inte bara billigare än att köpa två enskilda produkter, mer stabila att utföra bänkpressen på. Har du en separat träningsbänk och skivstångsställning och tränar bänkpress kan både bänken och ställningen förflyttas under utförandet av övningen vilket ger en risk för skada, om än liten.
Sammanfattningsvis har vi här en lista på det vi tycker du ska tänka på vid val av träningsbänk:
Vilka övningar ska du träna?
Passar en rak eller ställbar träningsbänk bäst?
Hur mycket utrymme har du och hur mycket utrymme tar bänken?
Vad är den maximala belastningen för träningsbänken?
Har bänken hjul och handtag för enkel förflyttning?
Om den är utan hjul, vad väger bänken? Orkar du flytta på den obehindrat?
Kommer bänkens fötter vara i vägen för dina när du sitter/ligger på bänken?
Ska du träna tungt är det viktigt med en något bredare ryggdyna med tunn stoppning.
Vi har fri frakt på alla köp över 700kr.
Här har vi samlat våra träningsmaskiner och vad är egentligen en träningsmaskin tänker du? Såhär tänker vi om vad som är en träningsmaskin.
En träningsmaskin kan antingen vara en maskin som har uppgift att träna en rörelse likt vår sittande vadpress. Det kan även vara en maskin som har dubbla funktioner där du kan träna antagonisterna som tex en benspark och bencurl. Dessutom kan det vara en multifunktionell utrustning som du kan använda till att träna igenom mer eller mindre hela kroppen.
Skivstångsställning är en av de produkter som utgör basen för det traditionella gymmet och med den kan du träna övningar som tex knäböj, bänkpress och axelpress.
Vill du hitta en skivstång att kombinera din skivstångsställning med så hittar du samtliga av våra skivstänger HÄR.
Har du utrymme för en ställning som är stort som ett Full Rack eller som en Power Cage eller vore det bästa att ha två stativ som du enkelt kan ställa undan när du är klar med träningen? Det är något att fundera över. Givetvis är det så att ju större ställningen är desto stabilare är den och om du vet med dig att du kommer träna på en vikt som är tung kan det va skönt att ha något extra stabilt. Med det sagt ska du även ha med dig att våra stativ klarar av en väldigt hög belastning så om du kommer klara av att lägga tillbaka skivstången på ett kontrollerat sätt är det ett mycket bra alternativ. Rack och Cage har även en fördel i safety bars så du alltid har en nödraket ifall du kör till fail.
KÖPA SKIVSTÅNGSSTÄLLNING
När du ska köpa skivstångsställning ska du tänka på några saker:
Hur hög är den?
Hur bred är den?
Hur mycket vikt klarar den?
Behöver jag ett rack eller en power cage?
Höjden är avgörande för vad du ska göra ihop med hur lång du är. Ska du träna knäböj är det att föredra om skivstångsställningen iaf går upp till 20cm under dina axlar så du slipper böja allt för mycket på benen när du ska lyfta av och på. Vi har tex en skivstångsställning som endast är för bänkpress och kan lätt lura den som tror sig köpa en ställning för knäböj.
Bredden är en viktig detalj för dig som vill använda skivstångsställning med bänk. Detta för att det finns skivstångsställningar, tex PRO Rack, som har safety bars på sidorna. Vill du då kunna ligga mellan dem och träna bänkpress är bredden avgörande för om du slår i armbågarna i safety barsen eller inte.
Hur mycket vikt den klarar av att belastas med är givetvis avgörande även det. Normalt tänker vi sällan på det när vi tränar hos traditionella gymkedjor utan fortsätter lägga på mer och mer vikt. Vi ska inte behöva tänka på det då de köper in dyr utrustning som ska hålla för att +500 medlemmar använder den varje dag. Men när det kommer till hemmagym är priset billigare och då är det ofta den maximala belastningen som blir påverkad.
Rack eller Power Cage? Vi började skriva lite om det i inledningen och det är klart att det har sina fördelar. Det är också så att de här ställningarna tar väldigt mycket mer plats och bara en sån sak som att det allt som oftast är mycket dyrare än alternativet gör att en kan fråga sig om det är alternativet att gå med. Fördelarna är att du får något som är väldigt stabilt vilket i sin tur betyder att det kommer att hålla väldigt lång tid oavsett hur du hanterar det. Du kommer kunna lägga tillbaka skivstången i ett högre tempo gentemot när du använder en skivstångsställning vilket kan va skönt när du pushar dig själv det där lilla extra. Det medföljer safety bars så du kan känna dig säker när du tränar själv. Samtidigt, träna inte så nära ditt max. Se till att klara varje repetition istället. Utöver detta har Racks och Cages allt som ofta en chinsstång vilket ökar träningsmöjligheterna.
Fri frakt ingår vid alla köp över 700kr.
Här har vi samlat samtliga av våra smithmaskiner från Gorilla Sports, MAXXUS och Iconiq.
En smithmaskin är en maskin där skivstången rör sig upp och ner i en fast rörelse och bestämd vinkel.
Med detta finns det givetvis för- och nackdelar att ta till sig men för att skriva någonting direkt så kan alla använda en smithmaskin medan alla inte kan använda en fri skivstång och skivstångsställning. Detta för att smithmaskinen tar bort momentet balans.
Snyggt och prydligt i gymmet? Med ett viktställ för din utrustning får du översikt, håller snyggt och prydligt, minimerar skador i din träningsmiljö och maximerar din träningsyta.
Vilket viktställ behöver du?
VIKTSTÄLL OCH HANTELSTÄLL M.M.
Här har vi samlat alla våra viktställ:
Viktstativ för viktskivor 31mm och 51mm
Hantelställ för små och stora uppsättningar
Kettlebellställ
Skivstångsstativ
Medicinbollsställ
Stativ för kabelhandtag
Viktställ för viktskivor med håldiameter på 31mm och 51mm har vi som stående i olika utföranden, som stativ att fästa på väggen och som liggande alternativ.
Hantelställ har vi i både mindre och större uppsättningar där det minsta är för tre par vinylhantlar medan det största är tio hantelpar. Vi har även hantelställ för hexagon-hantlar.
Kettlebellstället som vi säljer har plats för elva kettlebells och utgörs av tre nivåer där du sätter dina kettlebells på stålramar formade som ringar. Här kan vi även rekommendera vårt hantelställ för hexagon-hantlar som fungerar minst lika bra för kettlebells även om det är något vinklat.
Skivstångsstativ har vi i flera alternativ för enbart skivstänger alternativt i kombination med stativ för viktskivor.
Medicinbollsställ har vi normalt i två olika uppsättningar där det ena har plats för fem medicinbollar och det andra har plats för tio medicinbollar. Finns inte båda på sidan innebär det att det ena har sålt slut och då kan du maila oss på info@gorillasports.se så ska vi försöka hjälpa dig med ett datum för när det kommer in igen.
Kabelhandtagsstativet vi har är 124cm högt och står på golvet, vi har dessvärre inget som går att hänga på väggen. Detta stativ har totalt åtta armar att hänga upp dina kabelhandtag på och mer information hittar du här.
Under våra fria vikter ha vi samlat alla våra vikter i allt ifrån viktskivor och hantlar till kettlebells och skivstänger. För att enkelt navigera har vi sorterat in allt i kategorier så du som vet vad du är ute efter kan klicka in på den kategori vikter som du är ute efter. Det medan du som inte vet exakt vad kan scrolla igenom alla fria vikter på den här sidan för inspiration.
TRÄNING MED FRI VIKT
När du tränar är ett motstånd avgörande och det oavsett om det är kroppsviktsträning eller gymträning. Det behövs en motvikt för att skapa ett motstånd som ger dig möjlighet att bryta ner muskeln genom träning och sen bygga upp den igen, starkare.
Gymhammare, värt att tänka på är givetvis vikten du är ute efter men också skaftet. För vissa spelar det ingen roll med det för andra är avgörande. I övrigt är dem till för att slå och våra gymhammare, oavsett vikt, är bra för att slå med.
Skivstängerna vi erbjuder finns i olika längder, olika vikter och i olika diametrar. Fundera på vad du är van vid, vad du har utrymme för, vilken vikt du vill ha samt grepplängden så den passar bredden på skivstängsställningen. Utöver det, se till att köpa rätt håldiamter på viktskivorna.
Beställ redan idag, fri frakt på alla köp över 700kr.
Hantlar är ett av det mest effektivaste sätten att bygga muskler och styrka i din kropp. Vi på Gorilla Sports har ett brett sortiment av olika typer av hantlar, ställbara hantlar, justerbara hantlar, fasta hantlar osv som både passar nybörjare och mer erfarna styrketräningsutövare.
KÖPA HANTLAR
Här har vi samlat samtliga hantlar som du kan köpa på Gorilla Sports och sen har vi delat upp dem i underkategorier.
Fasta hantlar i vikter mellan 2,5-50kg
Hexagon-hantlar i vikterna mellan 2-50kg
Ställbara/Justerbara hantlar i vikter mellan 10-20kg
Kromade hantlar i vikterna mellan 1-20kg
Vinylhantlar i vikter mellan 1-5kg
Fasta hantlar. De fasta hantlarna börjar på 2,5kg och sen ökar de med 2,5kg i vikt hela vägen upp till 50kg och till dem har vi två olika hantelställ beroende på hur många hantelpar du köper. Hantelställen hittar du här:
Hantelställ – Litet
Hantelställ – Stort
De här hantlarna har en klassisk design för en fast hantel med beläggning i gummi. Med fast hantel menas att vikten på hanteln inte går att byta utan att vikten är densamma oavsett vad. Fördelen med det är att de är kompakta och stryktåliga då ingenting sitter löst. Ofta är det just lösa delar som går sönder på egentligen all gymutrustning.
Hexagonhantlar har vi i vikter från 2kg upp till 50kg och vikten ökar med 2kg upp till 10kg och sen sker ökningen med 2,5kg mellan 10-50kg.
Hantelställ hittar du här:
Hantelställ Hexagon
De här hantlarna har den hexagonformade designen och är även dem mycket stryktåliga. En stor skillnad mellan den här formen och en traditionellt utformad hantel är att de inte rullar iväg. Värt att tänka på är att för dig som är van att kasta hantlarna i golvet när du är klar med ett set kan hexagon-hantlar studsa oberäkneligt beroende på hur de landar medan vanligt utformade hantlar studsar där du väljer att släppa dem.
Ställbara/Justerbar hantlar erbjuder vi i färdiga paket med viktskivor och hantelstänger inkluderade i vikter om 2x10kg och 2x15kg. Du kan även köpa hantelstänger och sen köpa till de viktskivor du vill ha och själv bestämma vikt för dina hantlar. Att tänka på då är dels diametern på viktskivorna du köper så du kan träna de övningar du vill träna utan att viktskivorna slår i armar och liknande innan du kunnat utföra hela rörelsen. En annan grej är viktområdet på hantelstängerna, det vill säga utrymmet där du sätter på viktskivorna på vardera sida om greppet på stången. Det ihop med bredden på viktskivorna du köper blir avgörande för hur många viktskivor du får på. Tänk då också på att du även ska få på ett viktlås också.
Kromade hantlar har vi i vikter mellan 1-20kg och de ökar med 1kg i vikt upp till 10kg och sen med 2,5kg mellan 10-20kg.
Hantelställ till dina förkromade hantlar hittar du här:
Hantelställ hantlar krom
De här hantlarna är standard i varje gym och gör sig väldigt bra för uppvärmningsövningar och rehab pga sin lätta vikt och även diverse axelövningar.
Vinylhantlarna vi har finns i vanlig traditionell design och de ökar med 0,5kg i vikt mellan 0,5-5kg och säljs alltid parvis. Gör sig väldigt bra även dem för lättare övningar och även som extra vikt när du är ute och springer tex.
Vill du ha ett hantelställ även till dem hittar du det här:
Hantelställ hantlar vinyl
Alla köp hos Gorilla Sports som är över 700kr har fri frakt.
Vi har ett gäng olika kettlebells i olika prisklasser, i olika form, i både gjutjärn och cement och som alla gör jobbet när du väl bestämt dig för vad du ska träna.
Längre ner på sidan har vi även en guide där du får tips om hur du ska välja vikt på din kettlebell vilket inte alltid är helt enkelt och eftersom det sällan finns utrymme för att köpa hem alla olika vikter i dubbel uppsättning har vi skrivit ihop något att utgå ifrån.
Här samlar vi alla våra kettlebells tex:
Aningen större kettlebell i betong – Klicka här
Competition Kettlebell – Klicka här
Kettlebell i Guld – Klicka här
Gummibelagd kettlebell – Klicka här
Kettlebell med ställbar vikt – Klicka här
KÖPA KETTLEBELL
Vid val av kettlebell finns det några saker att tänka på då de inte bara finns i olika former och färger.
Hos oss hittar du kettlebells i vikter mellan 2-40kg så vi täcker spektrat för vikt och vi har kettlebells från 79kr så även priset är okej. Det finns kettlebells att köpa som efterliknar de som används på tävling och du kan köpa kettlebells som är belagda med läder och lite stoppning för att skydda ditt golv. Helt enkelt, hos oss kommer du med största sannolikhet hitta en kettlebell som passar just dina behov. Men vilka är behoven då och vad ska du tänka på inför att du köper en kettlebell?
SKIVSTÄNGER
På denna sida hittar du samtliga av Gorilla Sports skivstänger.
Vi har ett stort utbud av skivstänger i olika längder där det viktiga att hålla reda på är diametern. I vårt sortiment har vi skivstänger med diameter på både 30mm och på 50mm och dem hitar du här:
Skivstång 30mm
Skivstång 50mm
SKIVSTÅNG 50MM
Som standard på de kommersiella gymmen brukar det finnas skivstänger med diameter på 50mm som är ca 220cm långa och som väger ca 20kg.
Fördelen med att köpa en skivstång med 50mm i diameter är just att du får samma känsla av att träna med skivstång hemma som du är van vid när du är på det kommersiella gymmet.
Utöver det så är den typen av skivstång utrustad med kullager så att vikterna snurrar när du tränar och det är bra och tom nödväntigt när du tränar tex olympiska lyft såsom tex:
Stöt, även kallad clean and jerk
Ryck, även kallad snatch
Det går allt som oftast även att belasta en skivstång med diameter på 50mm betydligt mer än en skivstång med diameter på 30mm. Med detta menas att stången alltså klarar av att belastas så pass att den böjer sig och sen, när lyftet är klart, går tillbaka till sitt urspurngliga tillstånd.
SKIVSTÅNG 30MM
En skivstång med diameter på 30mm är alltså av den mindre diametern och det blir framförallt viktigt att komma ihåg när du ska köpa viktksivorna till den. De viktskivor som vi säljer och som passar till denna stång har en håldiameter på 31mm.
Med den mindre diametern skivstång och den mindre håldiametern viktskiva blir också kostnaden mindre. Även längden är kortare än en skivstång 50mm och så även vikten.
Skivstång med diameter på 30mm har inga kullager men trots det så snurrar vanligtvis vikterna helt okej. Men för dig som är van vid kullager på en skivstång 50mm kommer det inte att vara tillräckligt bra.
Värt att tänka på är också att vi säljer två olika varianter skivstänger med diameter på 30mm, en med stjärnlås och en med fjäderlås som viktlås.
Fri frakt vid alla köp över 700kr.
Skivstångspaket i tre olika diametrar; 25/26mm 30/31mm 50/51mm.
Skivstångspaket finns i olika storlekar där de större är med skivstång, curlstång, hantlar, viktlås och viktskivor. Men det som egentligen är det som behövs för att kalla det skivstångspaket är en skivtång och viktlås tillsammans med viktskivor. Givetvis har vi även sådana paket och de blir då också betydligt billigare än ett med just skivstång, curlstång, hantlar, viktlås och viktskivor.
KÖPA SKIVSTÅNGSPAKET
Vi har skivstångspaket med diameter 25/26mm, 30/31mm och 50/51mm. Vilket du ska välja beror på budget och vad du ärvan vid.
Är det första gången spelar det mindre roll och då kan du köpa det billigaste paketet för att testa dig fram och senare kanske addera hantlar och ytterligre viktskivor.
Om du är en van gymmare skulle vi rekommendera de skivstångspaket vi har med diameter på 50/51mm eftersom det är de dimensionerna du är van vid från gymmet. Greppet är mer eller mindre det samma på samtliga stänger men det kan skilja lite, samt längd på stång och diameter på viktskivor så är du van vid 50/51mm ska du hålla dig till det.
Är du däremot den som tränat lite men inte bryr dig så mycket om känslan utan mer funktionen, då är 30/31mm den diameter vi rekommenderar då det är det vi har störst utbud av.
Det finns stänger med diameter på 30mm i olika längd så du kan anpassa efter utrymme. Det som skiljer dem åt är grepplängden och den är viktig, inte bara för ditt grepp, utan även för skivstångsställningen den ska ligga på.
Vi har viktskivor i cement som är något billigare och därför blir de skivstångspaketen också billigare än de med viktskivor tillverkade av gjutjärn. Gutjärnet är mer hållbart än cement men så länge som du inte slänger vikter och skivstång i golvet gör det ingen skillnad, vikten är ju den samma.
Fri frakt på alla paket värda över 700kr.
KÖP VIKTSKIVOR MED RÄTT DIAMETER
Här har vi samlat alla våra viktskivor och det är viktskivor med tre olika diameter/håldiameter. Därför är också det också extra viktigt när du köper dina viktskivor att du vet vilken diameter din skivstång har så att den säkert passar en av de tre diameter vi har på viktskivor:
Viktskivor 50/51mm
Viktskivor 30/31mm
Viktskivor 25/26mm
Du hittar billiga viktskivor så väl som dyrare, viktskivor gummi, viktskivor gjutjärn, viktskivor cement och kanske framförallt, viktskivor i alla olika vikter och allt spelar givetvis in i ditt val:
Viktskiva 0,5kg
Viktskiva 1,25kg
Viktskiva 2,5kg
Viktskiva 5kg
Viktskiva 10kg
Viktskiva 15kg
Viktskiva 20kg
Viktskiva 25kg
Viktskiva 30kg
Vi har valt att kategorisera viktskivorna efter den håldiameter de behöver ha för att passa skivstången vars diameter vanligtvis är 50mm, 30mm eller 25mm. En skivstång 50mm är den som allt som oftast syns ute i gymmet medan 30mm och 25mm syns i gruppträningssalen. Därför skriver vi ut håldiametern som 51mm, 31mm och 26mm, enkelt förklarat så beskriver vi håldiametern på våra viktskivor som 1mm större än diametern på tillhörande skivstång.
KÖPA VIKTSKIVOR
De olika varianter på viktskivor som vi har(utöver diameter) är:
Billiga Viktskivor(Cement)
Viktskivor Järn
Viktskivor Gummi
Bumper Plates
Paket Viktskivor
KÖPA BILLIGA VIKTSKIVOR
Är det billiga viktskivor du är ute efter rekommenderar vi att köpa viktskivor i det något billigare materialet cement istället för det traditionella och något mer hållbara material järn.
Vi har viktskivor i cement som passar skivstänger med diameter på både 30mm samt 50mm och det blir en klar prisskillnad.
Det du ska tänka på när du väljer att köpa viktskivor i cement är att det är viktskivor som passar väldigt bra till träning där du inte kastar skivstången med viktskivor i golvet när du tränar. Tyngsta viktskiva i cement är för 50mm-skivstång och väger 25kg medan den tyngsta för 30mm-skivstång är 15kg.
Är du däremot en som gillar träning där du kastar skivstång i golvet när du tränar ska du istället titta på viktskivor i järn.
KÖPA VIKTSKIVOR JÄRN
Vi har viktskivor i cement och vi har viktskivor i järn och självklart är också viktskivorna i järn de mer hållbara. Sen har vi även viktskivor tillverkade av järn som också har gummiöverdrag och det finns fördelar med att även ha viktskivor gummi men allt beroende på användning. Oavsett så väger viktskivorna lika mycket och ska du inte släppa viktskivorna i golvet så kan vi också gilla den råa designen och känslan som viktskivor järn ger.
KÖPA VIKTSKIVOR GUMMI
Viktskivor gummi är viktskivor tillverkad järn som har ett gummiöverdrag för att ljudisolera, skydda golvet och inte minst skydda viktskivan.
Med gummit på viktskivan slipper du även det där ljudet när viktskivorna slår ihop som kan ge en ganska ordentlig klang.
Vi har viktskivor gummi i klassiska färger som svart, grönt, gult, blått och rött och det finns både vanliga viktskivor samt bumper plates.
Den tyngsta viktskiva gummi vi har väger 25kg och den lättaste ligger på 1,25kg.
KÖPA BUMPER PLATES
Bumper plates, den modell viktskiva där samtliga viktskivor har samma diameter, närmare bestämt 45cm. En viktskiva perfekt för övningar som marklyft och olympiska lyft just för att samtliga viktskivor på stången delar på att ta emot kraften när skivstången släpps i golvet.
Vi har tre olika modeller bumper plates i vårt sortiment där vikterna går från 5-25kg
KÖPA VIKTPAKET – PAKET VIKTSKIVOR
Är du istället intresserad av att köpa fler viktskivor på en gång i paket, viktskivor paket, så hittar du våra hopsatta viktpaket HÄR.
Kom ihåg att vi har fri frakt på samtliga ordrar över 600kr.
Gympaket är för oss en kombination av minst två produkter som går att köpa separat som vi sen satt ihop till ett paket. Då det är gymutrustning som vi sätter ihop till ett paket har vi enkelt valt att kalla det gympaket sammansatt för hemmaträning.
KÖPA GYMPAKET
När du ska köpa gympaket finns det några saker att tänka på och det första är egentligen vilket typ av paket du faktiskt behöver och vilka paket som erbjuds. Ibland finns skivstångspaketet inte ihop med den skivstångsställning och träningsbänk som du vill ha. Men då kanske skivstångspaketet går att köpa separat ihop med ett paket av skivstångsställning och träningsbänk etc.
Det ultimata gympaketet är såklart ett paket av produkter som tillsammans utgör ett färdigt set redo att användas. Ett paket där du som kund vet att alla olika delar fungerar med varandra och där priset dessutom blir något billigare för att du valt att köpa allt tillsammans.
Exempel på sådant gympaket skulle kunna vara ett av våra bänkpresspaket alternativt ett av de paket vi har som liknar ett multigym.
Som exempel på saker att tänka på så har både bänkpresspaketet och paketet multigym viktskivor med håldiameter på 31mm och därför även skivstång, curlstång och hantelstänger som alla har diametern 30mm. Den traditionella diametern är 50/51mm och då vi även säljer det kan det hända att de blandas ihop.
KÖPA BÄNKPRESS
I våra bänkpresspaket ingår alltid bänkpress, skivstång och viktskivor oavsett vilket paket du köper. Du kan även köpa paket där det utöver bänkpress, skivstång och viktskivor ingår curlstång och hantelstänger.
När det kommer till själva ställningen och träningsbänken kan du hitta allt ifrån hopfällbara bänkpressar som du kan lägga in under sängen när du tränat klart till den lite större och mer traditionella bänkpressen.
Bänkpress är en av de klassiska basövningarna som ingår i tävlingsmomentet styrkelyft.
I styrkelyft tävlar man i:
Bänkpress
Knäböj
Marklyft
En basövning syftar till en övning som involverar fler än en led och ingår därför även i samlingsbegreppet flerledsövning. Skillnaden mellan begreppen basövning och flerledsövning är något diffus då basövningar syftar till en bas av övningar som är bra att utgå ifrån. Vem som myntat begreppet vet vi inte men de övningar som brukar förekomma som basövning är:
Bänkpress
Knäböj
Marklyft
Axelpress
Chins
TRÄNA BÄNKPRESS
När du tränar bänkpress är det främst bröstmuskulaturen som utför jobbet men även framsidan av axlarna, dina triceps och bröstryggen får bra med träning(vid rätt utförande). Med det sagt betyder inte det att det enbart är de musklerna som ska var aktiva när du tränar bänkpress.
Det många inte tänker på är att bänkpress är något mer av en helkroppsövning och det finns ofta väldigt mycket styrka att hämta i små tekniska justeringar. Så är det i givetvis i mer eller mindre alla övningar, beroende på träningserfarenhet, och inte bara i bänkpress. Men eftersom det är en övning där det kan uppfattas som att du “bara” ligger på en träningsbänk, lyfter av skivstången från ställningen och böjer på armarna kan den uppfattas som en träningsövning där det inte går att göra så många fel.
Värt att nämna är också att det bästa alltid är att ha någon som kan ge dig feedback på din träning när du gör den såsom tex en personlig tränare eller någon som tävlar i det du vill bli bättre på. Men att läsa sig till tekniktips och att titta på youtube-klipp är naturligtvis bra det också så nedan följer några tips för att förbättra din bänkpress.
KÖPA KETTLEBELLPAKET
Ifall du funderar på att köpa ett kettlebellsett bör du först fråga dig vad du vill använda kettlebellsen till.
VANLIGA MISSTAG VID KÖP AV KETTLEBELLS:
Det är vanligt att man köper en för lätt kettlebell. Ifall du t.ex vill träna kettlebell swings, goblet squats och kettlebell lunges och farmers walk med din kettlebell så bör du våga ta en tyngre kettlebell. Många av de mest populära kettlebell-övningarna involverar mer teknik än vad man kan tro. Och när du väl blivit van med övningar som de tidigare nämnda kommer du troligtvis inse hur mycket du aktiverar dina stora muskelgrupper såsom sätet, låren och bålen. Så när du väl använt din kettlebell ett tag kommer du bli bättre på att koppla på de stora musklerna i din kropp. Då finns det en risk att den kettlebell du köpt upplevs för lätt, och att det krävs väldigt många repetitioner för att du ska bli ansträngd.
Det är lätt att man väljer fel material på kettlebellen. Kom ihåg att ta hänsyn till var du ska träna någonstans när du köper kettlebell. Har du har en tomt kanske du tänker ta med dig din kettlebell ut och träna, då kan det vara bra att ta en som är hårdare för att undvika slitage på klotet. Ifall du däremot bara ska träna inne, undvik då en som riskerar att göra märken i golvet ifall du skulle råka släppa ner den lite för hårt.
VILKEN KETTLEBELL SKA JAG KÖPA?
Ifall du vill träna mer specifika muskler eller använda kettlebellen som en komplettering till olika kroppsviktsövningar, samt ifall du blivit rekommenderad rehabövningar som du gradvis ska öka belastningen på så rekommenderar vi våra lättare kettlebells. Det finns en mängd övningar som kan bli riktigt tunga med en förvånansvärt lätt kettlebell. Både bål- och axelträning är som klippt och skuren för våra mindre klot.
Våra cementkettlebells har likt namnet en kärna av cement, vilket gör dem lite större till storleken. De är tack vare sina billigare material även billigare att köpa och går att använda till alla olika typer av kettlebellövningar. Perfekt för dig som kanske är ny med att använda kettlebells och inte vill spendera så mycket på ditt första klot.
Våra gjutgärnsklot är troligtvis vad du är van att använda om du tränat med kettlebells på gymmet. De är den solida typen av kettlebells. De klot med vinylöverdrag är bättre lämpade för inomhusbruk medan de utan håller bättre när du tränar utomhus.
Ifall du är en van kettlebell-användare tycker vi att du ska kolla på våra stålklot i tävlingsmodell. Alla kloten har samma mått vilket gör dem väldigt sköna att använda, oavsett vikt på klotet. Modellen är tävlingsstandard vilket kan vara bra att veta ifall du skulle bli sugen på att ta träningen till nästa nivå.
Och sist men inte minst har vi våra justerbara kettlebells. En riktigt fiffig uppfinning där du har möjliget att ändra vikten själv. Perfekt för dig som har mindre plats och som vet en mängd övningar du vill göra som kräver olika vikter.
Frakten ingår när du handlar för med än 600kr
KÖPA MULTIGYMPAKET
Har du inte sett våra kraftfulla multigyms-paket måste du göra det. De kommer i två olika färger, vitt och svart, och så finns det olika varianter på skivstångspaket där viktskivorna skiljer dem olika paketen åt. Det finns paket utan latsdragsstation och gymgolv och det finns dem med.
Funktionell träning är ett påstående där innebörden har breddats ordentligt de senaste åren och vi är inte sena att haka på trenden. Men vi vill samtidigt ge en förklaring till hur vi tänkt när vi listat våra produkter under denna meny samtidigt som vi berättar vilka de är.
VAD INNEBÄR FUNKTIONELL TRÄNING?
Samlingsnamnet funktionell träning kommer från rehabilitering av människor. Tanken var att efterlikna de vardagliga situationer som den skadade personen skulle kunna tänkas utsättas för väl tillbaka i den vardag där den först skadat sig. Som du förstår behöver en gammal människa inte utföra samma typer av övningar för att ta sig tillbaka till sin vardag som en OS-atlet behöver för att komma tillbaka i toppform. Det som däremot var i fokus för båda var att hålla koll på kroppens olika delar i det givna situationerna oavsett om det var att ställa sig upp från en stol eller hoppa i sidled.
Vidare kan vi bara spekulera i huruvida terapeuter började använda sig av utrustning för att ge sina klienter möjlighet till att belasta kroppen ytterligare eller om det varit utomstående som tagit sig friheten. Men oavsett så har uttrycket gått från att innefatta rörelser som ska efterlikna människors vardag till att, hos gemene man, innefatta kroppsviktsövningar i stort som gärna får involvera utrustning.
FUNKTIONELL TRÄNINGSUTRUSTNING
För vår del är funktionell träning ett bra samlingsnamn för en meny med underkategorier och för att få dig som kund att hitta till en stor del av vår utrustning.
Söker vi på ordet funktionell får vi synonymer som ändamålsenlig, funktionsduglig, praktisk, användbar, funktionsmässig och med motsatsord såsom dysfunktionell, oanvändbar, olämplig.
För terapeuter har dessa ord en innebörd då det också har vardagliga situationer i åtanke. Som återförsäljare däremot öppnar upp för att kunna lista all vår utrustning under den här menyn då all träning, egentligen, kan ses som ändamålsenlig. Vi har hållit oss till att lista kategorier som involverar gymutrustning där du får jobba med kroppen som vikt, alternativt där du kan belasta rörelsen ytterligare när du jobbar dynamiskt rörelser.
Kampsport generellt växer sig allt starkare som träningsform och här hittar du säckar, handskar, hjälm, pads, mitsar, lindor, speedballs, osv.
Boxning som träning är krävande och det finns mycket mer i det än att bara slå. Men just det att det räcker med att börja slå på en säck gör att det även är givande för nybörjaren och en bra träning för dig och hemmagymmet.
Det är inte heller ett måste att ha en säck för att träna boxning, pads och ett par handskar kan räcka för att komma igång och få till träning som utvecklar.
Fri frakt på alla köp över 700kr.
Två tuffa och utmanande övningar som tillsammans aktiverar hela överkroppen.
Att dra dig upp går att göra på olika sätt där chins, överhandsgrepp där du håller lite bredare än din axelbredd, och pull ups, underhandsgrepp där du håller axelbrett, är de två vanligaste.
Utöver att träna ryggen stärker du också underarmar, överarmar och axlar.
Att göra en dip går även det att variera och då främst i vinkeln på överkroppen men också bredden på greppet, längden i rörelsen och hastigheten.
Med dips tränar du främst triceps men också bröst, axlar och underarmar vilket gör det till en mycket bra övning för dig som vill stärka överkroppen.
Fri frakt på alla köp över 700kr.
Crosstraining är en kombination av styrke-och konditionsträning och bygger på funktionella övningar som utförs under hög intensitet, med styrka, fart, koordination och balans i fokus och med konstant variation. Det är en slags hybrid av tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik och friidrott och syftar till att skapa en så komplett och allsidig atlet som möjligt.
För att bli så allsidig som möjligt krävs också utrustningen för att kunna träna varierat och här har vi samlat det du behöver för att kunna utföra crosstrainingen hemma eller komplettera boxen du tränar på.
Vi har även skivstänger och viktskivor.
Fri frakt på alla köp över 700 kr.
Greppet är avgörande i många övningar men det pratas sällan om träning för att stärka det utan det är bara något som ska utvecklas i takt med att du orkar träna med tyngre vikter. Vi vill ge dig möjlighet att träna greppet och har här samlat de produkter vi har för att utföra greppträning.
En stark hand- och underarsmuskulatur kommer inte bara hjälpa dig i träningen utan även i vardagen där den muskulaturen används mer eller mindre frekvent i alla yrkesgrupper.
Fri frakt på alla köp över 700kr.
Här hittar du allt du behöver för din magträning och lite till. En stark mage och framförallt en stark bål ger dig möjlighet till förbättrad hållning och ytterligare stabilitet i din träning. Allt från balans till styrka påverkas av styrkan i bålen där magmuskulaturen är en stor del så en produkt för magträning är ett mycket bra komplement till ditt hemmagym.
MAGTRÄNING
Magträning är en återkommande och populär del av träning där nya tips på övningar och kombinationer ständigt uppdateras. Allt för att motivera och göra träning rolig så att den faktiskt blir av.
Precis som med träning av alla andra muskler handlar det om att träna magmusklerna och i vissa fall är den bästa träningen den som blir av medan det i andra fall är viktigare med utförandet. Oavsett vilken beskrivning som passar in på dig ska du försöka hitta de övningar som:
Gör att du faktiskt tränar magen
Får kontakt
Kan belasta
Blir starkare
För ja, för vissa kan det vara svårt att motivera ren magträning av olika anledningar så se till att hitta övningar för magen som gör att du tycker att det är tillräckligt roligt för att utföra dem.
Kontakten är viktig oavsett muskelgrupp och vi skriver det för att påminna om det och för att det i vissa övningar kan vara så att det är en annan muskelgrupp som tar slut innan de du tränar och då i det här fallet magmusklerna.
Att kunna belasta tungt och framförallt tyngre för varje gång är viktigt det med. Med det skrivet så är det inte fel att träna mer uthållighetskrävande övningar heller men se till att träna både och.
Se till att du blir starkare för varje gång och då att du ser till att prestera mer för varje träningspass. Om du varje gång du tränar magen bara tränar den tills det bränner vet du inte om du faktiskt blir starkare. Skriv ner antal repetitioner, vilken vikt du använt och hur lång vila och se till att göra mer nästa pass.
TRÄNA MAGEN
Att träna magen går att göra på många olika sätt och i många olika syften och det ena behöver heller inte utesluta det andra. Många tränar statiskt såsom tex plankan, vissa tränar uthållighet genom att göra 100st crunches på rad medan andra tränar tungt och gör endast ett fåtal repetitioner.
Fundera vad som är mest användbart bara för dig och det du vill vara bra på och se till att göra det till att börja med.
Några tips på traditionella övningar som går att utföra enbart med kroppen som vikt är:
Crunches
Situps
Liggande benlyft
Plankan
Båten
Testa att göra dem övningarna, antingen separat med många repetitioner eller i kombinationer med lite färre repetitioner i varje övning utan vila mellan.
Det finns såklart många fler övningar än så och kan vi dessutom lägga till utrustning till din magträning får du än fler alternativ. Utöver att öka alternativen till din magträning ger utrustning ofta extra motivation då det många gånger blir en ny övning att bemästra. Testa!
Frakten är gratis om du handlar för 700kr eller mer.
Det svåraste trolleritricket, att hålla en boll stilla. Därav är också boll som träningsredskap väldigt bra och oavsett ålder går det att hitta utmanande övningar. Här finner du de olika träningsbollar vi har i vårt sortiment, allt från medicinboll och slam ball till wall ball och pilatesboll.
Med en träningsboll kan du enkelt involvera allt ifrån småmuskulatur till den större och samtidigt få träning för balans och koordination. Välj om det är en boll med studs, boll utanstuds, boll med grepp eller utan som är bäst för det du vill göra. Medicinboll, slam ball, wall ball och pilatesboll har alla olika funktioner.
Parallettes är en produkt framtagen för dig som vill träna med kroppen som vikt där vi erbjuder både låga parallettes och höga parallettes i olika färger.
VAD BETYDER PLYO?
Plyo kommer från ordet Plyometrisk, vilket är en kategori av rörelsemönster där kroppen utsätts för hastiga riktningsbyten. Plyometrisk träning kan liknas vid effekten av ett gummiband där musklerna sträcks ut snabbt innan de förkortas för att leverera kraft. Gummibandseffekten som den också kallas, möjliggör att vi kan utveckla vår explosiva förmåga när vi hoppar och skjuter ifrån mot objekt. Plyometrisk träning är en del av människans naturliga rörelsemönster och är en förutsättning för ett aktivt liv. En god plyometrisk förmåga tillåter oss att hoppa högre och längre, landa från högre höjder, samt att mer bestämt kunna skjuta ifrån fasta föremål.
Yoga och pilates är numera stora och erkända träningsformer och självklart har vi även produkterna som krävs för det också. Vi har tjocka och tunna yogamattor och vi har traditionella dimensioner men också något större yogamattor för den som behöver.
Vissa av dessa yogamattor har vi valt att kalla träningsmattor och dem hittar du HÄR medan du hittar alla våra yogamattor HÄR.
Det finns pilatesbollar, yogablock, pilatesring yogahjul m.m. i denna kategori för Yoga & Pilates.
Saknar vi något, maila oss gärna så gör vi vad vi kan för att utöka vårt sortiment. Mer smidighet, styrka, balans och sinnesro åt folket!
Här finner du Gorilla Sports utbud av konditionsutrustning. Vi erhåller bla motionscykel, crosstrainer och löpband i vårt sortiment och alla levereras till dörr med fraktkostnaden inkluderad i priset.
Att kombinera styrketräning med konditionsträning kommer utveckla din styrka och vise versa. Förbättrad syreupptagningsförmåga ger möjlighet till snabbare återhämtning och ökad prestation så konditionsutrustning är ett mycket bra komplement. För konditionsträning är motionscykel, crosstrainer och löpband alla bra utrustning.
KÖPA KONDITIONSUTRUSTNING
Vi erbjuder ett brett sortiment av konditionsutrustning och erbjuder:
Crosstrainer
Löpband
Motionscykel
Roddmaskin
Vertical Trainer
Vibrationsplatta
Crosstrainern är konditionsutrustningen vars rörelse efterliknar löpningen något men som är betydligt snällare mot dina leder. Ett bra alternativ för dig som gillar löpning men som är i en fas där du vill komma igång eller kanske att rehaba.
Löpband, det har vi några som är mindre och några som är större och några som är hopfällbara medan några knappt går att rulla bort. Det finns några med starka motorer som klarar av att vem som helst springer i högsta möjliga vinkel medan vi har andra med svagare motorer som inte klarar av samma belastning. Fråga om du undrar något.
Motionscykel, här har vi samlat samtliga av våra cyklar och det är allt ifrån hopfällbara X-frames och spinningcyklar till assaultbikes och sån med ryggstöd. Vi har något för alla så tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med något.
Roddmaskin, det är maskinen där du använder näst intill hela kroppen, alla förutom bröstmusklerna. Ett roligt redskap där vi rekommenderar att du ställer in motståndet på 6-7 när du tränar för att träna konditionen. Vill du däremot ha tuffa, muskelkrävande mjölksyreintervaller tränar du givetvis på motstånd tio.
Vertical climber är en maskin där rörelsen påminner om att klättra rakt upp, därav namnet vertical climber. En något annorlunda variant av träning där du aktiverar hela kroppen med både drag och press för armarna och lyft och tryck med benen.
Vibrationsplatta, en typ av utrustning där tanken är att vibrationerna ska öka aktiveringen av musklerna som är involverade i rörelsen du utför. Plattan är en bra produkt för att träna balansen då du aktiverar musklerna ytterligare när du även står på ett ben. Kan även upplevas skönt att utföra stretchövningar på.
KÖPA CROSSTRAINER
Crosstrainern är en mycket populär produkt och finns i många olika designer, i varierande priser med en mängd olika detaljer som kan göra det svårt att välja vilken just du ska köpa. Därför listar vi här några frågeställningar att börja med för att sortera urvalet något:
Inom vilket prisintervall måste du hålla dig?
Hur mycket utrymme har du?
Hur ofta kommer crosstrainern att användas?
Är alla som ska använda den lika långa?
Hur högt har du i takhöjd?
Vad väger den tyngsta personen som kommer använda den?
Har du några detaljer som crosstrainern måste vara utrustad med?
Prisintervallet gör det enkelt att ringa in ett antal modeller och som med allt annat så får du en bättre crosstrainer ju mer den kostar, generellt sett.
Det finns många olika storlekar och det är pga såväl design som möjlighet till steglängd så måtta hur mycket yta du har att tillgodose.
Hur ofta den kommer användas är med och avgör kravet på kvalité. Det är stor skillnad på kvalité och pris på en crosstrainer som ska användas varje dag hos en större gymkedja med över 1000 besökare varje dag jämfört med en som ska användas hemma, några dagar i veckan av personen som köpt den och med det är lite mer rädd om den.
Längden på de personer som ska använda maskinen är viktig att ha i åtanke då det är skillnad på både steglängd och höjd mellan crosstrainers. Här blir det även viktigt att tänka på takhöjden ihop med höjden på fotplattorna i dess högsta position över golvet så du inte slår i huvudet när du tränar.
Vad den tyngsta användaren väger spelar roll då olika crosstrainers klarar av att belastas med olika mycket belastning.
Detaljer såsom nivåer av motstånd, hållare för vattenflaskan, liten kant för möjlighet att sätta mobilen eller paddan mot medan du tränar, manuella och automatiska träningsprogram, skärm med möjlighet att koppla in tv osv osv. Listan kan göras lång och ju fler och ju mer avancerade detaljer du vill ha desto dyrare blir din crosstrainer.
FÖR VEM PASSAR DET ATT KÖPA CROSSTRAINER?
Oavsett design, pris eller mängd detaljer så är det som alla crosstrainers har gemensamt att de har en rörelse som efterliknar en längdskidåkares och att de ger mycket mindre belastning på leder som fot-, knä och höftled och är även mer skonsam mot din rygg. Detta medför också att crosstrainern låter betydligt mindre än tex när du springer på ett löpband vilket gör den till ett mycket bra alternativ för dig som bor i lägenhet.
Crosstrainer är ett bra alternativ för dig som:
Vill komma igång med konditionsträning
Vill träna motion inomhus
Inte gillar att springa men ändå vill träna ståendes
Bor i lägenhet
Har ont i fotled, knäled och/eller höftled
Är gravid och inte längre ska träna löpning
Eftersom crosstrainern aktiverar hela kroppen genom att du drar och trycker med armarna och både lyfter och trycker ner med benen så är det enkelt att få upp pulsen och få till en relativt hög förbränning. Därför är det enkelt att bara ställa sig på den och börja men vi rekommenderar också att du tränar utifrån ett upplägg, detta främst för att motivera dig på dina mindre motiverande dagar.
Funderar du på att köpa ett löpband att ha hemma eller till företaget? Då finns det en hel del saker att tänka på och en uppsjö detaljer att välja bland. Nedan ska vi försöka underlätta valet av löpband genom att beskriva skillnader och lista sånt som kan vara bra att tänka på.
Först och främst, vilka behov har du?:
Ska du gå, jogga eller springa intervaller?
Är du lätt eller tung?
Är du lång eller kort?
Är du en erfaren löpare eller nybörjare?
Yta?
Om du ska gå jogga eller springa och om du är lätt eller tung spelar in i valet av motor. Om du är tung och ska gå behöver du ha en stark motor eftersom fotisättningen kommer pågå under längre tid än om du springer. Är du lätt och ska promenera behöver du inte en stark motor och kan du komma undan med ett billigare band. Viktigt här är att se över den maximala belastningen så du är säker på att ditt löpband klarar av belastningen från alla som ska använda bandet.
Om du är erfaren eller om du är lång så har du per automatik ett långt löpsteg och behöver en större löpyta än om du är oerfaren eller kort. Även hur högt löpbandet är och hur högt du har i tak spelar in.
Hur stor yta har du för löpbandet? Kommer det få plats? Kan det vara lite större och med det ofta mer stabilt och sen ha möjlighet att fällas ihop så du kan utnyttja ytan till andra saker? Ofta har nämligen löpbanden numera möjligheten att fällas ihop och även rullas undan så att du kan få utrymme för att göra fler saker vilket är en trevlig funktion även det.
Motionscykel som träningsutrustning i hemmet är nog en av de absolut vanligaste att springa på och inte undra på det då en motionscykel är:
Något som i princip alla kan använda
Lätt att anpassa och ställa in efter person
Bra för både motion och för rehab
Finns hopfällbara alternativ och alternativ med ryggstöd
FÖRSLAG PÅ OLIKA MOTIONSCYKLAR:
Hopfällbar – Klicka här
Spinningcykel – Klicka här
Traditionell motionscykel – Klicka här
Motionscykel med ryggstöd – Klicka här
Assault Bike – Klicka här
Så funderar du på att köpa konditionsutrustning och är osäker på vad alla som ska använda den klarar av att träna på är att valet att köpa motionscykel ett säkert alternativ.
Nedan tar vi upp några bra saker att tänka på inför ditt köp.
KÖPA MOTIONSCYKEL
Att ha motionscykel hemma är inte bara bra för att den allmänna motionen och i rehabsyfte utan även, såklart, för att förbättra konditionen. Långdistans såväl som intervaller gör sig bra på motionscykeln och det finns en mängd olika cyklar att välja bland så inför ett eventuellt köp listar vi här några saker att tänka på:
Hur stort utrymme har du för din motionscykel?
Hur mycket väger den tyngsta personen?
Vilken typ av träning ska du använda den till?
Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
Har någon av de tilltänkta användarna nedsatt rörlighet?
Utrymme, behöver den vara hopfällbar så att du enkelt kan plocka undan den efter att du tränat färdigt? Om så har vi alternativ för det som tex vår Motionscykel X-Frame – Klicka här.
Ska den stå i hemmagymmet har vi allt ifrån den traditionella modellen till den med ryggstöd som då tar upp betydligt mer plats men också blir något skönare att träningscykla på.
Användarvikt, olika motionscyklar har olika rekommenderade maximala vikter för dess användare och det här är framförallt något att tänka på i de lägre prisklasserna.
Träning, beroende på om du ska träna spinning, intervaller eller långdistans finns det olika modeller att välja bland. Vi har spinningcyklar för just spinning, motionscyklar där sadeln skiljer sig vilket gör den bättre eller sämre för intervaller och cyklar med just ryggstöd så du kan sitta bekvämt under lång tid.
Antal pass, du behöver givetvis inte veta exakt hur ofta du kommer träna på den. Men vet du med dig att motionscykeln kommer användas under många träningspass varje vecka är det att rekommendera att köpa en cykel med elektromagnetiska bromsar. Detta då den typen av motstånd håller längst utan att egentligen slitas ut.
Rörlighet, om någon av de som ska använda motionscykeln har nedsatt rörlighet ska du välja att köpa en motionscykel med lågt insteg. Alltså en cykel där du knappt behöver lyfta benet för att komma över mittendelen av cykeln för att sätta dig på sadeln.
Rodd är en väldigt bra övning som mer eller mindre involverar hela kroppen. Enda delen av kroppen som inte utför arbete är bröstet, resterande är involverade. Därav är det också en väldigt bra övning i syfte att förbränna kalorier och givetvis för att träna kondition. Men, det finns mer.
Roddmaskinen är även bra i rehabsyfte då du involverar alla leder och detta med möjlighet att bestämma motståndet och rörelsens längd efter den led som är svagast. Övningen sker dessutom, likt en motionscykel, utan de stötar som uppstår vid användning av löpband vilket är en fördel om du behöver rehabilitera. Fast det som gör roddmaskinen överlägsen är att den tränar ryggen och med det motverkar dålig hållning.
KÖPA RODDMASKIN
Vill du ha en roddmaskin hemma finns det en del att tänka på då utbudet bara växer och storlek, design och funktion är väldigt varierande trots den relativt enkla rörelsen.
Det går inte bara att köpa motionscykel, crosstrainer, roddmaskin och löpband hos oss på Gorilla Sports utan det går även att köpa en vertical climber.
För dig som har använt en vertical climber så vet du vad det handlar om och det finns inte så mycket mer att skriva än att det är en väldigt jobbig konditionsmaskin.
Som du hör på namnet vertical climber så utför du en rörelse när du tränar som påminner om att klättra mer eller mindre vertikalt, rakt upp, i en form av passgång. En väldigt effektiv rörelse för dig som vill bli varm och få upp pulsen, minst sagt.
KÖPA VERTICAL CLIMBER
När du ska köpa vertical climber ska du tänka på följande:
Dimensioner
Maximal belastning
Vad displayen visar
Dimensionerna är viktiga att tänka på så du vet att du får plats på maskinen. Är du ca 200cm lång finns risk att du slår i taket när du använder maskinen då du är några centimeter över golvet i den lägsta positionen när du tränar med maskinen.
Det är även bra att ha koll på hur hög maskinen är så du kan börja fundera på hur lång rörelsen blir och om det går att ställa in den efter din kroppslängd.
Maximala belastningen behöver du ha koll på när du köper en vertical climber så du vet att den tyngsta personen som ska använda maskinen också kan göra det. Sen även för att räkna på om den vertical climber klarar av att du tex tränar på den med en viktväst fastspänd på kroppen. Vår vertical climber klarar av att hantera upp till 200kg.
Vad displayen visar är givetvis inte avgörande för huruvida du kan träna med din vertical climber eller inte men det är en rolig detalj att få ut så mycket som möjligt av din träning. Ju mer mätpunkter desto fler sätt att mäta din utveckling.
TRÄNA MED VERTICAL CLIMBER
Antingen tränar du långdistans för att jobba över längre tid med okej hög puls eller så tränar du det vi föredrar, intervaller.
Ett enkelt sätt att träna intervaller är att dela upp minuten och träna 20s, vila i 40s, träna i 30s, vila i 30s eller på en bra dag, träna i 40s och vila i 20s. Det blir enkelt att hålla reda på tiden för när du ska träna och när du ska vila.
KÖPA VIBRATIONSPLATTA
Hos oss kan du köpa vibrationsplattor i både billiga och lite dyrare prisklassen.
Oavsett vilken vibrationsplatta du är intresserad av så får du med gummiband som går att sätta fast i vibrationsplattan, du får med en kontroll för att enkelt justera inställningarna och du får en platta som kan vibrera i olika frekvenser.
Det som sen skiljer dem åt och som är det som är bra att tänka på när du köper en vibrationsplatta är:
Storleken på plattan
Frekvensen den vibrerar på
Maximala belastningen
Antal förinställda program
Storleken på plattan, självklart kommer du få plats med båda fötterna på vibrationsplattan så det är inte därför det är viktigt att tänka på storleken. Anledningen är för att den ska vara tillräckligt bred för att du ska kunna känna att du står stabilt och samtidigt kunna utföra rörelser på den. Ju bredare den är desto bredare kan du stå och med bredd mellan fötterna står du också stabilt och får lättare och tex komma ner i en djup knäböj. Du kanske också vill kunna göra stretchövningar på den där du ligger med benet på för att te stretch rumpan och då är det bra med en större än en mindre platta.
Dessutom är det bra att fundera på storleken för att se så du har plats hemma.
Frekvensen den vibrerar på kan vara viktigt då det finns olika studier som säger olika saker om vad som ger bäst resultat. Vi kan alldeles för lite om vad som skulle vara bäst för dig men även detta kan alltså vara bra att se över inför köp av vibrationsplatta.
Maximala belastningen är viktig att se över så du säkert vet vad din vibrationsplatta tål att belastas med. En del i det är kroppsvikten på den tyngsta användaren som kan komma att använda vibrationsplattan du köpt. En annan är att du kan komma att träna med extra vikt i händer eller på kroppen i form av tex viktväst och då är det bra att räkna lite på vart det kan landa och hur mycket som vibrationsplattan tål att belastas med.
Antal förinställda program är ingen avgörande funktion till om huruvida du kommer att kunna använda vibrationsplattan till din träning eller inte. Men vad det gör är att du har något att utgå ifrån och som, på ett enkelt sätt, kan göra att du får variation till träningspassen.