Gummiband träning. 30 minuter video som visar hur du kan använda dina träningsband hemma.

TOPP 10 FÖRDELAR MED TRÄNINGSBAND (GUMMIBAND)

Titta runt på gymmet och du kommer förmodligen se en liten hög med träningsband (gummiband) någonstans – som inte används. 

För det mesta är folk inte helt säkra på hur de ska användas. Och ofta kan de helt enkelt bli förbisedda eftersom det inte alltid är klart hur de kan hjälpa dig att utvecklas.

Men om du är van vid redskapem på gymmet – använder du redan samma hållfasthetskoncept som träningsband (gummiband) är byggda på. 

Och eftersom de är så mångsidiga spelar det ingen roll om du vill bygga, stärka eller arbeta på en gammal axelskada, de har nästan oändligt många användningsområden och fördelar. 

Du behöver bara veta hur du använder dem. Men när du väl har tagit tag i grunderna är fördelarna tiodubbla. 

Nedan tar vi upp alla grunderna för träning med träningsband (gummiband), inklusive vad de vanligtvis används till samt de olika typerna av övningar du kan göra med dem. 

VAD ÄR träningsband (gummiband)?
Det finns olika typer av träningsband (gummiband) . De vanligaste (och bästa) typerna är de platta träningsbanden (gummibanden) som också är kända som styrkeband eller träningsband. De finns i olika bredder. Ju tjockare bandet är, desto mer motstånd ger det och lika mycket desto svårare är det att använda.

Träningsband (gummiband) börjar på nivå 1 och går ända upp till nivå 6. De är alla lika långa, men träningsband (gummiband) på nivå 1 är lättare att sträcka. Det betyder att den är mer lämpad för övningar som kräver ett större rörelseomfång. Och det är också lite lättare att använda för alla som precis har börjat.

När de går uppåt i nivåerna blir det svårare och svårare att sträcka ut sig. Tills du når nivå 6, som ger mest motstånd och är svårast att sträcka.

Det ger också den största motbalansen. Så om du använder träningsband (gummiband) för att stödja din vikt medan du gör något som assisterade pull ups, är nivå 6-bandet ett bra band att välja om du precis har börjat.

De är gjorda av gummi och kan slingras runt gymutrustning som ett ställ eller ett stativ, eller helt enkelt användas på egen hand. 

De kan knytas för att göra dem mindre – detta kan hjälpa när du riktar in dig på din underkropp. Eller så kan du använda fötterna för att sträcka och förankra bandet, för att passa din längd och förmåga.  

VAD GÖR träningsband (gummiband)?
Träningsband (gummiband) har en mängd olika användningsområden

• För att bygga styrka – varje band utövar en viss mängd kraft på dina muskler när de sträcks och kan användas i både över- och underkroppsträning. 

• För att förbättra rörligheten – träningsband (gummiband) är ett utmärkt sätt att hjälpa dig att förbättra din flexibilitet, men du kan också använda dem för att förbättra ledrörligheten. 

• För rehabilitering – band har visat sig vara avgörande för att underlätta återhämtningen och är särskilt användbara när det kommer till arbete med höft-, axel- och knäskador.  

• För tyngdlyftning – träningsband (gummiband) används även vid styrketräning. Lindade runt ändarna på en viktstång gör de övningarna mer utmanande så att du kan höja din maxnivå med en rep. På samma sätt kan de användas med hantlar av liknande anledning. 

• För pull ups – träningsband (gummiband) kan också hjälpa dig att bygga upp för att göra pull ups. Slinga dem runt pull up-stången och placera din fot eller knä innanför bandet för att stödja din vikt när du tränar. 

FÖRDELAR MED träningsband (gummiband)

Som du förstår har träningsband (gummiband) alla möjliga användningsområden. Och det finns många fördelar med att inkludera träningsband (gummiband)sarbete i din träning: 

1 – DE FÖRBÄTTRAR KVALITETEN PÅ DINA ÖVNINGAR

När du tänker på träning med träningsband (gummiband) är den faktiska träningsstilen helt annorlunda än om du skulle använda något som en hantel. Istället för att bara lyfta en vikt är dina muskler under konstant spänning. Detta innebär att den faktiska kvaliteten på varje rep är avsevärt förbättrad. Och när dina muskler arbetar hårdare, har du fått bättre sammandragning, vilket är nyckeln till att bli starkare.  

Dessutom är det alltid bra att hitta nya sätt att träna och förse din kropp med alternativa stimuli för att hjälpa den att växa och anpassa sig. 

2 – DE HJÄLPER TILL ATT FOKUSERA DIN KONTROLL

Ibland är det att lyfta tungt i stativet en mer föredragen träningsmetod jämfört med att arbeta med hantlar, helt enkelt för att du har en garanterad nivå av form och konsistens. 

Ju mer “fri” du är med dina vikter, desto mer behöver du anstränga dig för att kontrollera dina rörelser för att se till att du gör dem rätt.  

Men även om de är svårare, kommer att göra mer friviktsarbete i huvudsak hjälpa dig att bli starkare. Och det kommer också att hjälpa dig att förbättra dina funktionella konditionsnivåer också.  

Det handlar verkligen om övning. 

Att använda träningsband (gummiband) kan kännas lite skakigt till en början och att få känslan för dem tar helt enkelt tid och regelbunden användning. Att se till att kontrollera både spänningen och frigöringen kräver också en bra mängd koncentration. Du måste se till att du upprätthåller spänningen på bandet – istället för att låta dem snäppa tillbaka på plats. 

3 – DE BYGGER DINA STABILISERANDE MUSKLER

Vi nämnde ovan hur träningsband (gummiband) kan kännas lite ostadiga att använda. Detta betyder bara att du måste arbeta dubbelt hårt för att behålla din form.  

Men genom att göra detta riktar du in dig på dina stabiliserande muskler och bygger kärnstyrka, allt på samma gång. 

Prova att göra några tricepsförlängningar över huvudet med hjälp av ett träningsband (gummiband), så kommer du att inse hur mycket du aktiverar dig medan du gör dem. 

4 – DE ÄR GRUNDLÄGGANDE FÖR FUNKTIONELL TRÄNING

Det är mycket mer rörelse involverad när du använder träningsband (gummiband) jämfört med mer traditionella stilövningar. Detta är dock bra för att arbeta med dina leder och möjliggöra mer naturliga rörelser som du gör i vardagen.  

Att bygga upp den här typen av styrka är bra för att hjälpa dig att nå dina mål men också hålla dig i form och frisk senare i livet. 

5 – ETT BRA ALTERNATIV TILL MASKINER

Maskiner kan vara bra för nybörjare eftersom de lär dig de allmänna rörelserna du behöver göra för att rikta in dig på specifika muskelgrupper.  

De kan dock vara restriktiva och kan tvinga dig att röra dig ganska onaturligt – beroende på din kroppstyp – vilket innebär att du inte får ut det mesta av dina träningspass. 

Att kunna träna hela muskeln från förlängning till sammandragning ger dig det bästa resultatet – och det är vad du får med träningsband (gummiband). 

6 – DE ÄR LÄTTA

Att ha en uppsättning träningsband (gummiband) kan verkligen hjälpa om du inte kan komma till gymmet, eller om du vill träna hemma utan att ta upp mycket plats. Du kan också ta ditt eget set till gymmet riktigt enkelt. Lägg bara i dem i din gymväska så är du redo. 

På samma sätt, om du reser runt mycket och vill vara säker på att du får ett träningspass, kan du bara ta dem med dig och använda dem var som helst. Du kan till och med ta med dem på semestern så det finns ingen ursäkt för att inte hålla styrkan uppe när du är borta. 

7 – DE ÄR DESIGNADE FÖR SAMMANSATTA ÖVNINGAR

Sammansatta övningar är när du använder flera muskler samtidigt. De ger ett riktigt effektivt träningspass samt använder mer energi och förbättrar din koordination. 

Dessa övningar är naturligtvis mer inriktade på sammansatta rörelser, så du kan använda dem för att träna hela kroppen. 

8 – DU HAR KONTROLL ÖVER VINKELN

Raka stänger är bra för att lyfta tungt. Men om du har problem med axeln eller handleden kan de ibland förvärra dina skador. När du använder träningsband (gummiband) kan du styra vinkeln du tränar i. Det betyder att du kan undvika att träna i obekväma positioner samtidigt som du riktar in dig på rätt muskelgrupper. 

Och även om du inte är skadad är det alltid värt att variera din träning så mycket som möjligt för att undvika att belasta lederna.  

9 – DE FRÄMJAR BÄTTRE FORM

Hur många gånger har du använt max för att pressa ut de senaste reps medan du utför en viss övning? Detta är mycket svårare att göra när du använder träningsband (gummiband). Att behöva behålla spänningen på banden under hela träningspasset innebär att varje rep måste vara av hög kvalitet och dina muskler måste arbeta hårt hela vägen – snarare än bara i slutet av repet. 

Men i slutändan kommer detta att hjälpa dig att utvecklas. Så de är ett riktigt fantastiskt träningsverktyg för alla som vill bygga upp styrka över hela kroppen. 

10 – DE LÄR DIG ATT KÄNNA VAD SOM FUNGERAR OCH VAD SOM INTE FUNGERAR

Eftersom du har så mycket kontroll över hur du använder bandet – från uppsättning, till positionering, vinkel och rörelse – måste du verkligen fokusera på känslan av varje övning så att du kan se och känna vad du jobbar på.  

Och när du väl vet att du tränar rätt muskler kan du fokusera på att klämma ihop dem ända till slutet för att se till att du får en fullständig sammandragning.  

Att använda träningsband (gummiband) på rätt sätt kan verkligen hjälpa dig att förbättra kvaliteten på dina träningspass. Och de är riktigt bekväma också.

 

 

 

 

MENU
HÄLSOBUTIKEN.NET