träning

 

7 sätt på vilka ditt hjärta drar nytta av träning

Potentialen att förbättra den allmänna hälsan med regelbunden träning är imponerande – men tyvärr är det kanske endast cirka 20 % av oss som uppfyller riktlinjerna för fysisk aktivitet .

För de flesta vuxna innebär detta att de får 150 minuters träning med måttlig intensitet som snabba promenader eller 75 minuter högintensiv träning som löpning varje vecka, utöver två styrketräningspass i veckan.

Men vad är effekten av regelbunden träning på hjärtat specifikt? Och hur översätts all denna ansträngning till vår allmänna hälsa?

Vi vet att regelbunden träning stärker musklerna, men det hjälper också hjärtat att göra ett bättre jobb med att pumpa blod genom hela kroppen.

Här följer sju hjärthälsosamma skäl till varför regelbundet kardiovaskulärt arbete hör hemma i din träningsplan:

Lägre blodtryck. Ett friskt hjärta trycker ut mer blod för varje slag, vilket gör att det kan fungera mer effektivt. Detta minskar stressen på hjärtat och omgivande artärer, vilket kan sänka blodtrycket. Om du har högt blodtryck kan konditionsträning hjälpa till att sänka det. Om du inte har högt blodtryck kan träning hjälpa till att förhindra att det stiger när du åldras.

Förbättrat blodflöde. Regelbunden konditionsbaserad fysisk aktivitet gör det möjligt för hjärtat att uppnå ett förbättrat blodflöde i de små kärlen runt det, där blockeringar av fettavlagringar kan byggas upp med tiden. Bättre cirkulation i dessa områden kan förhindra hjärtinfarkt. Bevis visar till och med att träning kan få kroppen att skapa fler fysiska förbindelser mellan dessa små blodkärl, vilket innebär att blodet har fler sätt att resa dit det behöver gå.

Förbättrad träningseffektivitet. När du börjar en ny träningsrutin som inkluderar konditionsaktivitet, kan det ta ett tag för din kropp att anpassa sig till det högre tempot. Men ju mer rutinmässig träning blir, desto snabbare drar din kropp behövligt syre från ditt blod under träningspass. På grund av detta har människor som tränar regelbundet hjärtan som presterar bättre under stress.. Regelbunden konditionsträning gör också att din kropp kan återhämta sig snabbare efter träning.

Lägre kolesterol. Många studier visar att träning är kopplat till hälsosamma förbättringar av kolesterol, som att öka mängden hälsosamt HDL-kolesterol och eventuellt sänka det onda LDL-kolesterolet med så mycket som 10 procent.

Minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Studier visar att regelbunden träning hjälper till att minska risken för kranskärlssjukdom med så mycket som 21 procent för män och 29 procent för kvinnor. Dessutom har aktiva människor 20 procent mindre risk för stroke. Regelbunden träning hjälper också till att hålla blodsockernivåerna inom ett hälsosamt intervall och bidrar i sin tur till att minska risken för prediabetes och typ 2-diabetes.

Främjar andra hjärthälsosamma vanor. Regelbunden träning kan hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt, göra bättre kostval, minska stress och förbättra ditt humör.

Minska förekomsten av hjärtarytmi, som förmaksflimmer. Ett vanligt hjärtrytmproblem, kommer med en femfaldigt ökad risk för stroke orsakad av en blodpropp. Forskare har rapporterat att en strategi med viktminskning, diet och träning resulterade i lägre frekvenser av arytmi och mindre allvarlig sjukdom. Studieresultat tyder på att patienter som tränade regelbundet med en kortvarig, högintensiv intervallträningsregim, halverades incidensen av arytmi

Innan du börjar med någon ny träningsplan, prata med din läkare om det bästa sättet att införliva kardiovaskulär aktivitet i din livsstil. Inte bara kan din läkare hjälpa till att upprätta en plan som säkert och gradvis ökar din kapacitet för kardiovaskulär träning, utan han eller hon kan också fastställa baslinjer för ditt blodtryck, vilopuls och kolesterol som gör att du kan spåra din framgång.

MENU
HÄLSOBUTIKEN.NET